Ніредьгаза – путівник по місту: що подивитись, де поїсти, де зупинитись

Ніредьгаза – путівник по місту: що подивитись, де поїсти, де зупинитись
Фото: из открытых источников
Ніредьгаза – найближче до нас, велике угорське місто, в якому бував кожен закарпатець
Донедавна на цей життєво важливий шматок території Угорщини дозволялося в’їжджати без візи, і всі направлялись сюди в басейни, заопарк і супермаркети, але це не все. Тут значно більше цікавого!

Загальна інформація про місто Ніредьгаза

Ніредьгаза – місто-побратим Ужгорода та столиця медьє Саболч-Сатмар-Берег, що безпосередньо межує з Закарпатською областю. Назву Nyíregyháza транскрибують по-різному: трапляється написання Ніредьхаза і Ньїредьгаза. Селище Nyír, що перекладають як «Береза» вперше згадується у XIII ст. У ньому проживало якихось 400 людей. Сьогодні за кількістю мешканців (117 тис. осіб) Ніредьгаза більша за свого брата-сусіда на Ужі. Безперечно, їхні обличчя мають чимало спільних рис: не дарма вони так близько, і колись належали до однієї держави. Ніредьгаза – друге за значенням місто східної Угорщини, після Дебрецена, до якого звідси 45 кілометрів. А для наших співвітчизників найбільша його перевага полягає у розташуванні за 60 км. від пункту пропуску у Чопі.

Цікаві пам’ятки та об’єкти в Ніредьгазі

Кого вабить місцевий колорит, тому варто зазирнути в Шошто у етнографічний музей під відкритим небом, оглянути автентичні сільські садиби, спробувати опанувати премудрості традиційних ремесел та національної кухні і заодно порівняти давній побут українців і угорців.
Адреса: Tölgyes u. 1, Ніредьгаза.
Працює з 1 квітня по 31 жовтня.
Ціна квитка: 1000 форинтів (100 грн).

Туристично-розважальним кластером Шошто можна обмежитись, бо тут знайдеться чим зайнятись принаймні кілька днів. Однак не слід забувати, що це далеко не вся Ніредьгаза. Є ще центр, де почуваєшся майже як вдома. Пішохідна вулиця Дєрдя Дожі з квітниками і фонтанчиками перетікає у площу Лайоша Кошута з ратушею, банком і готелем «Корона». Це все ніби десь бачене і чуте, як варіація знайомої мелодії чи картина на той самий сюжет – тим-то ужгородці іноді звуть Ніредьгазу другим рідним містом. Тут охайно і спокійно, панують біло-блакитні й медові відтінки.

Римо-католицька, лютеранська, реформатська, греко-католицька і методистська церкви утворюють на карті міста нерівний п’ятикутник, в який уявно вписується знаменитий малюнок Да Вінчі. При греко-католицькому храмі, популярному серед нашої діаспори, відкрито виставку сакрального мистецтва.

Найстаріший музей Ніредьгази носить ім’я його засновника Андраша Йоша та зберігає колекцію історичних документів, картин, стародавніх монет і різноманітних археологічних знахідок.

Басейни в Ніредьгазі

Ті, хто вибирається до Ніредьгази на вихідних, найчастіше мають на меті відвідати термальне озеро Шоштофюрде (Sóstófürdő), або просто Шошто, і аквапарк «Aquarius». Термальний курорт розкинувся у густому дубовому лісі за 4 км. від міського гомону. Втім, коли на вулиці зашкалюють термометри, тут завжди людно. Аквапарк площею 1,7 га відкрився у 2005 році у рамках програми сприяння туризму. Здається, він її виконав і перевиконав. Це ідеальне місце, щоб розслабитись усією родиною: наймолодші кидаються до гірок, батутів, казкових замків, піратських кораблів і штормових хвиль, найстарші набираються здоров’я у термальній воді. Для дорослих ціна у 2019 у «Aquarius» складає 4200 форинтів (420 грн.), для дітей 3-6 років – 2600 фор. (260 грн). За шафу треба заплатити ще 600 фор.

Адреса басейнів у Ніредьгазі: Fürdőház tér 2

Природне солоне озеро Шошто – місцина більш дика, і славиться як здравниця вже 300 років. Його води містять цілий набір мікроелементів, які допомагають зцілювати недуги опорно-рухового апарату. Пляж на озері платний (1700 фор.), а у північній його частині дозволено кататися на човнах і ловити рибу.

У центрі міста ніщо не заважає скупатись у термальній воді – від головної площі можна неквапливим кроком за 15 хв. дійти до купальні «Julia». Вона значно менша, проте й дешевша, ніж «Aquarius» (у 2019 – 2200 форинтів з людини). Тут є 3 сауни, 5 прісних і 3 термальні басейни.
Адреса купальні Julia: Malom u. 19, Ніредьгаза

== якщо Ніредьхаза для Вас добре знайома, зверніть увагу на Дебрецен і Хайдусобосло==

Зоопарк Ніредьгаза

На берегах Шошто можна зустріти і геть екзотичних створінь, як-от білих тигрів, комодських варанів і африканських слонів. Ні, на свободі вони не бігають, а квартирують у просторих вольєрах у зоопарку. Зоопарк Шошто – другий за величиною в Угорщині. Тут потрапляєш на міні-екскурсію планетою: гнучкі орангутани лазять, спритно хапаючись всіма чотирма кінцівками за мотузки і перекладини, тигренята бавляться, наче великі полосаті кошенята, пінгвіни пірнають зі скелястого берега у воду. Зоопарк поділений на «континенти», і для 500 видівстворені умови, що відповідають їхнім потребам. Деяких представників різношерстої фауни навіть не вдасться самостійно ідентифікувати. У 2019 році, для дітей до 14 років пропуск у тваринне царство обійдеться у 2300 форинтів (230 грн), для дорослих – 3500 форинтів (350 грн). Можна значно заощадити, пішовши у зоопарк сім’єю чи групою – від 8000 до 12000 форинтів.
Адреса Зоопарку Ніредьгаза : Sóstófürdő, Sóstói út.

Фабрика Лего Ніредьгаза

Недавно стало відомо, що до 2020 р. у Ніредьгазі планують побудувати парк розваг Legoland Discovery Center. Проте фабрика Lego, яка щодня виробляє до 80 мільйонів кольорових кубиків, у передмісті працює давно. На екскурсії до неї приводять вихованців дитсадків і шкіл. Діти ростуть швидко, і якщо потрапити у світ Lego цікаво саме зараз, можна спробувати записатися і приєднатися до туристичної групи, зв’язавшись з адміністрацією за електронною поштою [email protected], хоч черга і розписана на багато місяців уперед.

Де поїсти в місті Ніредьгаза

Аби розшукати середньовічний ресторан Anno 1366 (Damjanich u. 6), потрібно запастись терпінням. Виведена готичним шрифтом вивіска «étterem» на тлі бляклого будинку-коробки губиться, зате створюється виграшний контраст із тематичним інтер’єром. Тут пригощають чималими порціями м’яса, а з динаміків лунає середньовічна музика.

Перекус у стріт-пабі Meating Nyiregyhaza (Kossuth ter 2/a) – для тих, хто розуміє, що вулична їжа теж повинна бути свіжою і смачною.
У кафе Kedves Palacsinta (Nyar u.10) палачінти, тобто млинці, готують із чим завгодно. Треба стерегтися, щоб не проковтнути язика.
В аквапарку Aquarius є власні заклади з їжею і напоями, зокрема ресторан самообслуговування Ízvilág та тропічний бар Black Pearl. Холодні коктейлі можна замовити просто в басейн.

Через дорогу від аквапарку (на Szódaház u. 6) притулилось кафе-кондитерська Édes Erdő. Для сімей приємний бонус до морозива чи кави – дитячий майданчик.

Готелі Ніредьгаза

Готель Korona 3* на головній площі Ніредьгази (Dozsa Gyorgy u. 1) – один із найповажніших закладів свого типу у місті. Його будівля є архітектурною пам’яткою та перебуває у ідеальному стані як ззовні, так і всередині. Номер тут коштує від 60 євро за ніч.
У Ніредьгазі доволі активний приватний сектор. За скромний нічліг у пансіоні Rózsakert (Rózsa u. 44) попросять біля 25 євро., у Jocó Panzió (Hunyadi u. 49) – 27 євро.

Готель Aventinus 4* стоїть у серці курорту Шошто (Sóstói út 66), за 2 хвилини ходи від аквапарку. Проживання у комфортабельних умовах обійдеться щонайменше у 104 євро за ніч. Спа-комплекс готелю для гостей безкоштовний.
За 37 євро у тому-таки Шошто в готелі Barbizon (Szódaház u. 14) знайдеться не лише аквапарк через дорогу, а ще й сауна, басейн і нічний клуб на території.

Як добратись у місто Ніредьгаза

Простий спосіб добратись – це автобус Ужгород – Ніредьгаза, який відправляється, у Ніредьгазу,щодня. Квиток на нього коштує 130-140 грн. За довідкою потрібно звертатись за тел. 03122-32127.

Так само, їздить автобус з Берегова. Ціна квитка варіює залежно від курсу валют, приблизно 180 – 200 грн. Телефон для довідок: (03141) 2-33-68.
Ще кілька способів дістатись у Ніредьгазу – це скористатись автобусами, що прямують у Будапешт з Ужгороду, Берегова або Чопу або добратись залізницею. Детальніше про рух поїздів Чоп Захонь можна почитати тут.

Громадський транспорт у місті Ніредьгаза

У Ніредьгазі діє близько 30 постійних і 4 літні автобусні маршрути. Автобус №8 їде від залізничного вокзалу у центр міста (Kossuth utca 9) і далі до термальних купалень Шоштофюрде. У кіосках одноразові квитки коштують 260 форинтів. По будням з 8.00 до 13.00 поїздки дешевші – 235 фор. Але якщо дуже поспішати і купувати білет у водія, доведеться викласти 340 фор. Тарифи у службах таксі Tele 7 Taxi, Főtaxi і Szabolcs Taxi встановлені на рівні 230 – 260 фор/км плюс 290 – 435 фор. за подачу автомобіля.

Шопінг у місті Ніредьгаза

Дехто, приїхавши у Ніредьгазу, не розмінюється на такі дрібниці, як басейни і зоопарки. Зоопарк з собою не привезеш. А одяг чи продукти – можна. Шопінг у Ніредьгазі – ціла культура, особливо порівнюючи магазини з українськими. На оптовому ринку (Tokaji út 4) продається буквально все. В період розпродажів закарпатська сторона починає масовий штурм торгових центрів «на мадярах». Korzo Shopping Centre (Nagy Imre tér 1), Nyír Pláza (Szegfű u. 75) і Stop Shop (Pazonyi út 39/A) – простір безкрайніх знижок, де просто не можна втриматися, щоб не купити. Навіть з урахуванням курсу валют придбати якісний одяг вийде дешевше, ніж на батьківщині. На першому поверсі Korzo Shopping Centre є продуктовий супермаркет Spar. У Теско Ніредьгаза (Tesco Nyiregyhaza, Pazonyi út 36) завантажують повні багажники скупленими за півціни акційними товарами.

На думку багатьох, Ніредьгаза слугує прикладом того, чим можуть стати міста сусіднього Закарпаття, надто з туристичного погляду. І хочеться вірити – колись таки стануть. А поки сюди їздять купувати і продавати, купатися в аквапарку та навіть народжувати.
Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
0.0 из 5 // 0 туризм, Угорщина, путешествие, Ніредьгаза, отдых
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.