6 симптомів раку товстої кишки

6 симптомів раку товстої кишки
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Не ігноруйте симптоми, стежте за станом здоров'я і регулярно проходьте медичні обстеження. Це допоможе уникнути появи та розвитку не лише раку.

Рак товстої та прямої кишки — це небезпечні онкологічні захворювання, які, особливо на пізніх стадіях, несуть серйозну загрозу для організму. За найгіршого сценарію вони можуть навіть стати причиною передчасної смерті.

Колоректальний рак тривалий час може не давати про себе знати, тобто пухлина утворюється та росте безсимптомно, унаслідок чого  захворювання буде виявлено на тому етапі розвитку, коли лікування малоефективне або вимагає найбільш агресивного підходу.

Для того, щоб знизити ризики розвитку раку, фахівці Лікарні ізраїльської онкології LISOD рекомендують внести до переліку ваших регулярних медичних досліджень колоноскопію. А також обговорити з вашим лікарем або фахівцем нашого медзакладу, до якої групи ризику ви належите і як часто вам необхідно проходити цю процедуру.

Симптоми колоректального раку

рак товстої кишки

Не тільки регулярний медичний огляд, а й уважність до поведінки вашого організму може допомогти виявити онкологічне захворювання товстої або прямої кишки. До проявів, які мають викликати у вас побоювання, належать:

Ректальна кровотеча або кров у випорожненнях

Якщо ви помітили кров у калі, обов'язково зверніться до лікаря. Не всі випадки колоректального раку супроводжуються ректальною кровотечею, але все ж це досить частий симптом. 

Якщо у вас ректальна кровотеча, вам слід звернути увагу на такі фактори й обговорити їх зі своїм лікарем:

  • Колір крові та випорожнень.
  • Кров виявлена в калі або на його поверхні.
  • Чи є кров на туалетному папері або в унітазі.
  • Як часто ви помічали кров у фекаліях.
  • Чи супроводжують будь-які інші симптоми кровотечу.

Часті зміни в роботі кишківника

Кожна людина має свої звички щодо випорожнення кишківника. Для когось норма — один раз сходити в туалет, для іншої людини — тричі. Немає "норми", яка б визначала поведінку кишківника в цьому питанні.  Але якщо ви відчули зміни, вам варто звернути на це увагу і розібратися з причиною. 

Аномальні зміни кольору випорожнень включають: набуття ними чорного, темно-червоного, білого або глиняного кольору чи дьогтеподібної консистенції.

Аномальними змінами в роботі кишківника, вважаються: 

  • Кров у випорожненнях.
  • Неможливість проходження газу.
  • Слиз у калі.
  • Водянисті, схожі на пронос випорожнення впродовж понад 24 годин.
  • Гній у фекаліях.
  • Сильний біль у животі.

Зміна товщини випорожнень (тонкі або вузькі випорожнення)

Зміна діаметра випорожнень може сигналізувати як про нешкідливі тимчасові стани, так і про серйозні захворювання. Причиною цього явища може стати: дієта з низьким вмістом клітковини, тимчасові інфекції, синдром подразненого кишківника і рак товстої кишки. У більшості випадків вузькі випорожнення, що виникають рідко, не є приводом для занепокоєння. Але якщо вузькі випорожнення спостерігаються понад тиждень, зверніться до лікаря.

рак товстої кишки

Часті газоутворення, здуття або спазми в животі

Більшість людей виробляють від 1 до 4 літрів газу на день і випускають гази до 21 разу на день. Будь-яка непрохідність у товстій кишці, включно з раком, може перешкоджати проходженню газів.

Товста кишка розташована в черевній порожнині, тому, якщо причиною здуття живота або болю є рак товстої кишки, нерідко відчувається дискомфорт у цій ділянці. Це може призвести до появи ознак раку товстої кишки.

Втрата ваги з невідомої причини

Поява раку й активна боротьба імунітету з аномальними клітинами вимагає багато енергії та призводить до того, що людина швидко й ненавмисно втрачає вагу. Якщо колоректальний рак є причиною втрати ваги, це може бути пов'язано з тим, що пухлина блокує товсту кишку або кишковий тракт, перешкоджаючи правильному засвоєнню поживних речовин. 

Відчуття сильної втоми 

Оскільки ракові клітини безперешкодно розмножуються, постійне додаткове споживання енергії може спричинити у вас сильну втому, попри нормальний відпочинок. Хронічна втома часто є ознакою серйозного захворювання, навіть якщо це не рак. 

Не ігноруйте симптоми, стежте за станом свого здоров'я і регулярно проходьте медичні обстеження. Усе це допоможе вам уникнути появи та розвитку не лише колоректального раку, а й низки інших не менш серйозних захворювань.

Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
4.8 из 5 // 5 рак товстої кишки, рак, онкологія
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.