Варикозна хвороба нижніх кінцівок

Варикозна хвороба нижніх кінцівок
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Хвороба має здатність прогресувати, при перших симптомах варто швидко реагувати. Частіше хвороба вражає жінок, хоча чоловіки також стикаються з нею.

Що собою являє патологія

Варикозна хвороба нижніх кінцівок — це деформація та стоншення венозних судин, збільшення їхнього просвіту. У результаті відбуваються застійні процеси у крові, що візуально проявляється посинінням кінцівок. Вени стають яскраво вираженими, такий стан викликає естетичний дискомфорт та больові відчуття.

Хвороба має здатність прогресувати з часом, тому при перших симптомах варто швидко реагувати. Щадні консервативні методики можуть бути ефективними лише на ранніх стадіях, а у складніших випадках доводиться хірургічно видаляти уражені вени.

Чому розвивається варикоз кінцівок

Частіше хвороба вражає жінок, хоча чоловіки також стикаються з нею. Основними причинами патології являються:

  • ведення малорухливого способу життя;
  • спадковість;
  • ожиріння;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • вагітність;
  • вікові трансформації судин;
  • носіння тісної нижньої білизни.

стадії варикозного розширення вен

Якими б не були причини розвитку хвороби, її не можна запускати. Потрібно реагувати та звертатись до лікаря, який призначить відповідне індивідуальне лікування. Прогресування патології небезпечне виникненням тромбів судин, трофічних виразок та підшкірних кровотеч.

Які методи лікування використовують

Обрання методики лікування варикозного розширення вен нижніх кінцівок залежить від стадії розвитку хвороби. Всього виділяють шість класів, які проявляються певними симптомами. На перших стадіях залишається можливість використання консервативної терапії: нанесення мазей, носіння компресійного трикотажу.

Також можна провести склеротерапію — ін’єкційне введення піни, яка склеює судини та не дає хворобі прогресувати. Лазерне видалення розширених судин можна проводити, якщо величина розширення складає не більше 10 мм. У запущених випадках не обійтись без хірургічного втручання, коли роблять розрізи на шкірі та видаляють уражені судини.

Слід пам’ятати, що навіть після повного видалення вражених вен будь-яким методом лікування не завершується. Пацієнту необхідно скоригувати спосіб життя — змінити харчування, бути більш рухливим, носити зручне взуття.

Тоді хвороба не розвинеться знов. У більшості випадків ускладнень не виникає, якщо людина дотримується післяопераційних рекомендацій лікарів.

лікування варикозу кінцівок

Як запобігти розвитку варикозу

Добре відомо, що краще лікування — це профілактика. Легше зовсім не доводити до формування варикозної сітки судин. Для цього потрібно правильно харчуватись з вживанням замість жирної та солодкої їжі більшої кількості овочів та фруктів. Також варто додати до щоденного плану помірні фізичні навантаження — це може бути біг, ходьба, плавання, катання на велосипеді тощо.

Потрібно ретельно ставитися до підбору взуття, щоб воно не сковувало рухів та не було затісним. При сидячій роботі необхідно виконувати регулярні розминки, аби запобігти застійним процесам у судинах.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
0.0 из 5 // 0 варикозна хвороба нижніх кінцівок, Варикоз
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.