Рак ендометрія: діагностика та лікування

Рак ендометрія: діагностика та лікування
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Для кожної жінки важливо регулярно проходити профілактичні огляди, що дасть змогу своєчасно виявити проблему та розпочати лікування.

Рак ендометрію, або тіла матки, належить до числа найбільш розповсюджених онкологічних захворювань жіночих статевих органів. У разі раннього виявлення пухлини та проведення коректного лікування пацієнтка має високі шанси на повне одужання. Тому для кожної жінки дуже важливо регулярно проходити профілактичні огляди у гінеколога, що дасть змогу своєчасно виявити проблему та розпочати лікування.

Діагностика раку ендометрія

Діагностика захворювання включає наступні методи:

  1. Гінекологічний огляд. Під час звичайного огляду на гінекологічному кріслі лікар має змогу виявити пухлину, оцінити її розмір та місце розташування. Також об’єктивне обстеження дозволяє виявити можливе ураження суміжних органів.
  2. Підтвердження наявності атипічних клітин. Зробити це можна двома способами — провівши Пайпель-біопсію за допомогою спеціального зонда або шляхом виконання гістерорезектоскопії.
  3. УЗД. Дослідити пухлину дозволяє інтравагінальне обстеження. З його допомогою лікар може побачити аномальне ущільнення, його обсяг, характеристики та оцінити стан ендометрія.
  4. МРТ. Методика вважається максимально точною в діагностиці онкологічних змін, дозволяє встановити точну локалізацію та тип пухлини. Допомагає визначити об’єм хірургічного втручання та призначається для планування лікування.
  5. КТ. Проводиться для визначення наявності метастазів у черевній порожнині або грудній клітині.

Лікування раку ендометрія

рак ендометрія

Протокол лікування раку ендометрія розробляється окремо для кожної пацієнтки. При цьому лікар звертає увагу на вік жінки, стадію онкологічного процесу, розмір та місце розташування пухлини.

Лікування може включати такі методи:

  1. Хірургічне втручання. Це найбільш ефективний спосіб позбутися злоякісного новоутворення та попередити рецидив хвороби. Може видалятися лише матка, матка з придатками та регіональними лімфатичними вузлами, які мають високий ризик ураження метастазами. Обсяг втручання залежить від віку пацієнтки, стадії онкології. Метод ефективний на ранніх етапах, коли новоутворення локалізоване та має обмежені розміри.
  2. Променева терапія. Може призначатися в комплексі з хірургічним втручанням або самостійно. Останній варіант обирається, якщо жінка має тяжкі супутні захворювання або операція не може бути проведена з інших причин. Опромінення проводиться з метою попередження рецидиву та знищення можливих залишків злоякісних клітин. Крім того променева терапія дозволяє знищити метастази в лімфатичних вузлах.  Завдяки сучасному обладнанню, проводиться дистанційно та прицільно.
  3. Хіміотерапія. Таке лікування призначають перед хірургічним втручанням з метою зменшення розміру пухлини. Після операції хіміотерапія дозволяє уникнути рецидиву та попередити розповсюдження метастазів. Інколи хіміотерапія може призначатися, як окремий вид лікування або поєднується з променевою терапією. Зазвичай такий підхід використовується при рецидивах або проникненні метастазів у інші органи.
  4. Гормональна терапія. Цей вид лікування раку ендометрія не є поширеним через високу вартість та ризик ускладнень. Інколи терапія з використанням гормонів призначається  молодим жінкам, які бажають зберегти фертильність у разі діагностування високодеференційованого раку на ранній стадії. Але варто пам’ятати, що в такий спосіб неможливо позбутися пухлини повністю. Це лише дає змогу жінці виносити та народити дитину. В окремих випадках використовується замісна терапія з використанням гормонів. Вона призначається для нормалізації рівня гормонів у організмі після видалення яєчників.

Рак ендометрія в більшості випадків можна повністю вилікувати, але лише за умови раннього виявлення. Пройти якісну діагностику раку ендометрія та інших гінекологічних проблем можна в центрі кольпоскопії LyNa https://lyna.com.ua/. Сучасне обладнання та висока компетенція лікарів гарантують високу точність обстеження. Своєчасне виявлення патології дозволить зберегти не лише здоров’я, а й життя.

 

Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
5.0 из 5 // 4 рак ендометрія, рак, лікування, діагностика
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.