Лікування хронічної серцевої недостатності

Лікування хронічної серцевої недостатності
Фото: из открытых источников
Прояви хвороби залежать від того, яка сторона серця вражена сильніше.

Хронічна серцева недостатність – це синдром, що розвивається внаслідок порушення функціонування серця та недостатнього постачання киснем організму, що серйозно погіршує якість життя. На сайті компанії АМА можна знайти найближчі аптеки, де можна купити лікарські засоби для лікування хвороби.

Характеристика захворювання

До етіологічних причин серцевої недостатності належать:

  • ішемічна хвороба серця та гіпертонія – зустрічається у половини пацієнтів із серцевою недостатністю;
  • перенесений міокардит – запалення м'яза серця інфекційної (бактерії, віруси) та токсичної (отруєння) природи;
  • вроджені та набуті вади серця;
  • аритмія (неправильний ритм серцевих скорочень).

Прояви хвороби залежать від того, яка сторона серця вражена сильніше. Якщо вражена ліва – на перший план виходять проблеми з диханням: сильна задишка, серцева астма, кашель, набряк легень. Часто напади ядухи виникають у нічний час, через що таким пацієнтам доводиться спати напівсидячи. При правосторонній серцевій недостатності пацієнта турбують набряки на ступнях, гомілках, стегнах. Падає артеріальний тиск, у своїй частота серцевих скорочень збільшується. Слабкість і непереносимість навантажень характерні обох варіантів течії.

Лікування

Діагноз ставиться на підставі скарг пацієнта, огляду, лабораторних досліджень та інструментальної діагностики. До завдань лікування пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю належить: усунення симптомів, покращення якості життя, зменшення кількості госпіталізацій, покращення прогнозу. Для консервативного лікування застосовують:

  • глікозидні та неглікозидні кардіотоніки;
  • інгібітори АПФ та блокатори АТ1-рецепторів;
  • периферичні вазодилататори;
  • бета-адреноблокатори;
  • діуретики;
  • засоби метаболічної дії.

Лікування хронічної серцевої недостатності

До останньої групи належать препарати, що містять мельдоній (наприклад, цитоцерт та інші). У клінічних дослідженнях доведено, що їх застосування покращує функцію міокарда та підвищує толерантність до фізичного навантаження, тим самим покращує якість життя пацієнтів, не викликаючи тяжких побічних ефектів. У деяких ситуаціях (при пороках клапанів серця) рекомендується хірургічне лікування. Важливо змінити спосіб життя: налагодити харчування та рівень фізичної активності, відмовитися від куріння та алкоголю. Тоді лікування буде максимально та покращить якість життя. Щоб бути здоровим та вчасно почати лікування за необхідності, потрібно періодично відвідувати лікаря та проходити огляд.

Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
0.0 из 5 // 0 серцеві захворювання, лікування
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.