Нове українське кіно: сучасна романтична комедія — яка вона

Нове українське кіно: сучасна романтична комедія — яка вона
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
«Дзідзьо Перший раз» — друга повнометражна робота шоумена Михайла Хоми, більше відомого широкому загалу під сценічним іменем.
Безтурботний парубок трохи за 30, ображена мама-заробітчанка, брутальний сільський друг та «маленький секретик», що переростає у величезну халепу — перипетії з життя героїв неодмінно змусять вас посміхнутися, вважають творці фільму «Дзідзьо Перший раз». Дивитись онлайн його можна на всіх офіційних платформах, зокрема на Sweet.tv. Прем'єра стрічки відбулася ще восени 2018, та інтерес публіки не згасає. Чому варто переглянути вітчизняну романтичну комедію? Зараз розкажемо.

Що відомо про фільм

«Дзідзьо Перший раз» — друга повнометражна робота шоумена Михайла Хоми, більше відомого широкому загалу під сценічним іменем. Дебютний фільм за його участі, «Контрабас», вийшов на екрани роком раніше, влітку 2017. Комедія про трьох невдах, що змушені вдаватися до різноманітних хитрощів, аби заробити на контрабанді, здобула шалену прихильність публіки. Картина навіть взяла участь у національному відборі, аби номінуватися на Оскар як кращий фільм іноземною мовою.

Успіх спонукав Дзідзьо зняти продовження, а також спробувати себе не просто в ролі актора і співака, але й продюсера та режисера. Сценарій написали швидко — за сорок днів. Зйомки «Першого разу» тривали трохи більше двох тижнів, команда витратила близько 12 мільйонів гривень. Спочатку розраховували на більший бюджет, але держфінансування не погодили, довелося збирати кошти самотужки. Однак фільм доволі швидко зібрав непогану касу. За даними телекритики, тільки протягом перших 14 днів прокату в кінотеатрах стрічку переглянули понад 200 тисяч осіб.

В інтерв'ю виданню Mind артист зізнався, що знімати якісне кіно непросто: щоб вийшов фільм голлівудського рівня, і інфраструктура, і фінансування мають бути подібні до американських. А поки шоумен пропонує не встидатися того, що є, та пишатися хоч яким розвитком вітчизняного кінематографу.

Стрічку розраховано на широку аудиторію, бо тема любові та замовчування своїх проблем близька кожному. Щоб переглянути романтичний фільм могли всі без винятку, його адаптували для людей з вадами слуху і зору, тобто додали тифлокоментар та субтитри. Творці фільму заявили, що їх філософія — чисте серце, а ті, хто позбавлений можливості чути або бачити, сприймають світ саме так — серцем.

Дзідзьо Перший раз

Відгуки та нагороди

Знімальній групі є чим похвалитися. Робота «DZIDZІO Перший раз» була тричі номінована на премію української кіноакадемії «Золота дзиґа»: за авторську пісню «Моя любов» (Михайло Хома), найкращу звукорежисуру (Сергій Степанський) та на приз глядацьких симпатій, і отримала дві нагороди.

Глядачі також втішені та оцінюють картину в середньому на 8 із 10 балів, хоча трапляються коментарі типу «12 з 10, однозначно!». На допрем’єрному показі запрошені зійшлися на тому, що Дзідзьо —це людина-бренд, спостерігати за його творчістю цікаво передусім тому, що вона не стереотипна, у той же час — автентична. Сам артист результатом задоволений, але не виключає, що в майбутньому може спробувати свої сили у інших жанрах.

Прихильникам Дзідзьо фільм сподобався передусім тому, що сюжет певною мірою біографічний. Знімали «Перший раз» на Львівщині, у селі, де пройшло дитинство актора. А роль мами головного героя зіграла Галина Хома — справжня матір шоумена, яка дійсно мешкає в Португалії. Загалом картина вийшла переконливою: пригоди героя на Галичині видаються доволі автентичними, вони зовсім не схожі на пародію та органічно вписуються в місцеве життя. Цим фільм вигідно вирізняється серед інших українських комедій з надуманими, штучними сюжетами. Тут події розвиваються реалістично, романтика межує з непристойними жартами, а елементи комедії переплітаються з драмою.
Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
0.0 из 5 // 0 кіно, комедія, фільми, Дзідзьо Перший раз
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.