Найшкідливіші інгредієнти сучасних продуктів

Найшкідливіші інгредієнти сучасних продуктів
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
А ви знали, що поганий вплив на печінку мають продукти швидкого приготування: штучна вермішель, картопля в порошку, супи з посилювачами смаку, тощо.

Вона прийшла до лікаря абсолютно розгубленою: без жодних причин стан здоров'я її, 35-річної жінки, погіршився не на жарт: кволість, біль під ребром, шкіра набула нездорового кольору і подекуди вкрилася плямами, суглоби почали нити, обличчя наче постарішало років на десять. Вона завжди піклувалася про своє здоров'я і тому не мала й гадки, що ж із нею сталося. Та лікар після огляду приголомшив: "Оздоровлення потребує… ваша печінка". — "Але ж як я це допустила?!".

Наша печінка — один з найбільших органів нашого тіла. Її вага може сягати позначки 1,5 кілограма. Вона відповідає за травлення і згортання крові, допомагає виводити з організму отруйні речовини, перетворюючи їх на нейтральні, нешкідливі.

І проблема з печінкою рано чи пізно може спіткати кожного. Адже відмова від кави та алкоголю, чи, принаймні, утримування від зловживання ними, ще не убезпечує цей надважливий орган від уражень іншими факторами. А до таких можуть належати:

  • постійні стреси;
  • несприятлива екологія;
  • гормональні зміни під час та після вагітності;
  • використання протизаплідних та деяких інших препаратів;
  • малорухливий, "сидячий" спосіб життя;
  • неякісна та шкідлива їжа, нерегулярне харчування.

Про останній з чинників слід знати більше, ніж ми знали досі. А знали ви, що несприятливий вплив на печінку справляють продукти швидкого приготування — штучна вермішель, картопля в порошку, супи з посилювачами смаку — та вулична їжа, "фастфуд" — картопля-фрі, гамбургери, чебуреки, хот-доги. Та ще й занадто жирна їжа створює для печінки зайву роботу, змушує її працювати неправильно, а порушення в процесах обміну, спричинені насиченими жирами, призводить до ожиріння печінки. Але зараз ми перейдемо до ще цікавішого.

До "штучної" їжі, фастфуду і жирних страв ми умисно не включили не менш шкідливі вподобання, аби поговорити про них окремо. Це, зокрема:

  • солоні, "пересолені" страви;
  • солодкі, з надлишком цурку;
  • гострі страви, перенасичені прянощами;
  • продукти з використанням ризикованих складових.

Що ж робить продукти шкідливими, як саме і які саме інгредієнти страв руйнують нашу печінку?

На що звертати увагу, читаючи з упаковки склад таких продуктів? Ми підійшли до кульмінації в нашій розповіді, вмощуйтеся зручніше і вмикайте увагу на повну потужність.

Ізоляти соєвих білків

Сфери використання: м'ясна промисловість, виробництво ковбас, молочна та кондитерська промисловість. Річ у тім, що цей білок виділяють із сої за допомогою хімпрепаратів і довгого ряду технологічних перетворень. У процесі бере участь так званий диксан — продукт відходів нафтоперебки. Він є нейротоксином, що згубно впливає на нервову і м'язову системи.

Тому уважно вчитуйтеся у склади таких продуктів як дієтичні коктейлі, дієтичні порошки, протеїнові батончики, вегетаріанські гамбургери: якщо у виробництві їх використано ізолят соєвого білка — відмовтеся від такої їжі, не зважайте на намагання виробників переконати вас в існуванні "ідеальних протеїнів".

Фруктоза

Цей вуглевод міститься у фруктах — в нормальному вигляді та нормальних кількостях. Але її містять також підсолоджувачі та навіть звичайний цукор (70% фруктози, решта — глюкоза). Хтось її навіть вважає типом цукру, який метаболізується у клітинах печінки. Коли ви споживаєте фруктозу, печінка розщеплює такий цукор. Надлишок такої "роботи" призводить до ожиріння печінки, водночас "глюкозний" цукор такого ефекту не справляє.

Рослинні жири

рослинні жири

На слух сприймається як дещо природне, позитивне, корисне. Та й звичайна олія (соняшникова) — вона ж теж має рослинне походження. Але ми ведемо мову про дещо менш сонячне — олію з кукурудзи, рапсу, бавовни; пальмову олію. Пройшовши глибоку технологічну обробку, вони серйозним чином окислюють наші тканини, викликають сильні запалення. Крім того, все це — ГМО: в цих речовинах забагато гербіцидів, зокрема, гліфосату.

Сироваткові білки

Сироваткові білки у формі порошку — це, по суті, білок молока, який був сильно сконцентрований, аби максимально витіснити жири. То й виходить, що спортсмени та бодібілдери вживають речовини, в яких порушено природний комплекс, і це для них (для їхніх печінок) виливається у неприємні наслідки.

Сироватковий білок є токсичним для печінки, а також підвищує маркери запалень. Зазвичай такі препарати для набору м'язової маси містять в собі ще один критичний інгредієнт — патоку.

Патока

Патока (малтодекстрин) присутня у більшій кількості харчових продуктів, ніж ви могли уявити. Це штучний цукор, і його глікемічний індекс суттєво вищий, ніж глюкози. Іншими словами, якщо ви знаєте про шкоду цукру, то ця речовина є ще більш шкідливою. Його присутність у їжі обов'язково відіб'ється на присутності в крові, додасть зайвих кілограмів, вразить підшлункову залозу і — печінку.

Афлатоксин

Афлатоксин (не плутайте з альфа-токсином). Афлатоксини — це тип грибків, що викликають онкологічні захворювання. Вони виникають на тих харчових продуктах, які зберігалися у згубних (переважно, вологих) умовах. Цей паразит може вразити кукурудзу, крупи, прянощі, горіхи. Не вживайте нічого з переліченого, якщо побачили на них підозріле потемніння, або відчули притаманний плісняві запах.

Глутамат натрію

Глутамат натрію, харчова домішка E621, покликаний посилювати смакові відчуття. Присутній у чіпсах, сухариках, вермішелі та бульйоні швидкого приготування, соєвих продуктах, тощо. Шкідливий як для печінки, так і для мозку.

Глутамат натрію

Після того, як ви дали собі слово ретельно перевіряти склад продуктів і відмовитися від несправжньої їжі "зі смаком креветок, бекону, …", ви постане перед питанням: а як відновити печінку після стількох років її руйнування? На щастя, засобів не бракує, та ми порадимо найкращі — перевірені.

Відомий американський виробник Solgar розробив особливу формулу екстракту кореня куркуми, завдяки якій рослинний препарат зберігає цілющі властивості свіжої рослини. Крім оновлення печінки він допоможе при жовчнокам'яній хворобі, гастриті та виразці, підвищеному рівні холестерину, а також при мігрені, захворюваннях серцево-судинної системи, тромбозі та атеросклерозі, при ослабленому імунітеті.

Компанія Now Foods поєднала куркуму з іншими екстрактами: барбарису, лимонника, шоломниці, кульбаби, винограду та малини. Ця формула успішно працює вже не один рік як детоксикатор і регенератор печінки.

Інший препарат від Now Foods, Силімарин, містить лише куркуму і розторопшу, проте має значно ширший спектр оздоровчої дії на печінку. Його рекомендують при алкогольному отруєнні, цирозі та гепатиті.

Читай больше интересных советов на главной странице btblady.com
5.0 из 5 // 1 рослинні жири, інгредієнти, Now Foods, Продукти, здоров'я
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.